L O A D I N G

Joulun odotus lapsiperheessä on täynnä iloa, jännitystä ja taikaa. Kodin täyttää vastaleivottujen pipareiden tuoksu, kynttilöiden ja joululaulujen tuoma tunnelma. Joulukalenterin luukkujen joka aamu avaaminen rytmittää odotusta. Käydään yhdessä joulumarkkinoilla, jouluostoksilla ja yhteislaulutilaisuuksissa. Päiväkodissa ja koulussa valmistaudutaan myös, on jouluaskartelua, laulujen ja leikkien harjoittelemista joulujuhlaa varten ja muita hauskoja rutiineista poikkeavia tapahtumia.

Joulun odotus huipentuu aattoiltaan, jolloin vietetään aikaa leppoisasti joko oman perheen kesken tai isommalla porukalla, omassa kodissa tai isovanhempien luona. Yhteinen ateriointi on iso osa aaton ohjelmaa ja pöydässä viihdytään pitkään. Ilta huipentuu lahjoihin ja ehkäpä joulupukkikin tulee käymään. Kaikkein tärkeintä on taianomainen tunnelma, perheen yhdessäolo ja tunne siitä, että joulu on jotain aivan erityistä.

Ihanaa eikö totta…

Jouluun ja sen odotukseen liittyy paljon odotuksia ja toiveita, paineitakin. Vanhempana haluaa luoda lapsille elämyksen, josta kaikki voivat nauttia. On perinteitä omasta lapsuudenperheestä ja uusia omalle perheelle suunniteltuja. Loma on odotettu ja usein aikuiset toivovat rentoutumista, aikatauluttomuutta ja hyvää mieltä.

Lapsiperheessä se ei aina kuitenkaan ole kovinkaan yksinkertaista

Joulu tarjoaa jotakin kaikille aisteille. Juuri siksi se voi myös olla erityisen kuormittavaa lapsille, toki myös aikuisille. Lapsen kyky säädellä reaktioitaan erilaisiin aistimuksiin on vielä vasta kehittymässä, kuten myös kyky säädellä tunteita ja niistä johtuvaa käyttäytymistä. Joulun odottaminen voi tuntua lähes ikuisuudelta, etenkin kun ensimmäiset joulukarkit ja -kalenterit ilmestyvät kauppoihin aina vain aikaisemmin.

 

Rutiineista poikkeaminen on usein lapsille haastavaa, silloinkin kun poikkeamat ovat odotettuja ja hauskoja. Tämä kuormitus yhdistettynä joulun odotukseen ja monenlaisiin aistikokemuksiin voi olla pienelle aivan liikaa. Lapset ovat toki tässäkin yksilöllisiä, mutta ei ole tavatonta, että joulun aika kuormittaa.

Ei siis ihme, jos känkkäränkkä iskee, aamut ovat tahmeita ja illalla nukkumaanmeno haastavaa. Asiaa ei yleensä auta se, että kuormitusta on aikuisillakin. Vanhempi saattaa myös pettyä, kun hauska yhteinen puuha päättyykin itku-potku-raivariin tai lapsi ei edes halua kokeilla jotakin uutta.

Tehkää siis rohkeasti joulusta ja sen odotuksesta juuri teille sopiva. Vaikka kaikki toivomasi ei olisi vielä mahdollista, niin jouluja on lasten kanssa vielä monta edessä. 

 

Kuvassa on kahdeksan vinkkiä lapisperheen joulunodotukseen:1. Ennakoi; äy lapsen kanssa kehitystasoisesti läpi tilanteita etukäteen. Monia, isompiakin, lapsia voi auttaa tilanteiden kuvittaminen, valmiilla kuvilla tai piirtämällä. 2. Valmistaudu; Mieti etukäteen vaihtoehtoja tilanteisiin, joissa lapsi kuormittuu. Tilanteesta poistuminen, ruutuaika, musiikin kuuntelu kuulokkeilla, omat puuhat rauhallisessa tilassa 3. Ruoka; Varaa lapselle tuttuja ja turvallisia ruokia. Maistelemaan voi rohkaista, mutta älä pakota. eväiden varaamisessa tai joulupöytään valmistamisessa on toki ekstra työtä, mutta todennäköisesti kaikilla on mukavampi olla. 4. tarkista odotuksesi; Pohdi omia odotuksiasi ja kohtia, joissa voisit alentaa niitä. Ohjenuorana voisi ajatella, että kasvaessaan lapset eivät välttämättä muista tarkkaan kaikkea mitä teitte, ,mutta he muistavat miltä se heistä tuntui. 5. Kyllin hyvä riittää; arttojen neuvo: jos et aio viettää joulua hellan tai jääkaapin takana, ei niitä todellakaa tarvitse siivota 6. Teidän perhe; oimikaa niin kuin teille on parasta. Vanhempina tunnette lapsenne parhaiten ja tiedätte heidän tarpeensa 7. Muut; oskus läheisille tai ystäville on hyvä erikseen sanoa, että aiotte toimia lapsenne tarpeiden mukaan. 8. Hyvät hetket; kuormitukseen auttaa toki sen vähentäminen siellä missä voi, mutta myös hyvänä pito on tärkeää. Ekstrasti sylittelyä, jalkakylpyjä, hierontaa ja mikä vaan saa teidät hyvälle tuulelle
Kahdeksan vinkkiä jouluun ja sen odotukseen

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *